Παραδοσιακοί Χοροί

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Όταν μια μέρα ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης μου είπε πως πρέπει να γράψω κάτι για την ιστοσελίδα του (σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς χορούς), στην αρχή μου ήρθαν στο μυαλό κάποιοι ορισμοί που μας έλεγαν οι καθηγητές μας στο Πανεπιστήμιο. Όπως για παράδειγμα, «ο χορός είναι η γλώσσα του σώματος» (Μάγδα Ζωγράφου) ή «παραδοσιακός είναι ο χορός που διαμορφώθηκε και υιοθετήθηκε από συμβιωτικές κοινωνικές ομάδες, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των συγκεκριμένων ομάδων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά» (Δήμας Ηλίας).

Παρ’ όλα αυτά όμως, θεωρώ πως θα ήταν καλύτερο να αναφερθώ στα οφέλη του παραδοσιακού χορού, κυρίως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Σε αυτούς τους καιρούς που η κοινωνία μας κατακλύζεται από ξενόφερτα στοιχεία και η παγκοσμιοποίηση έχει επιτρέψει την αλλοίωση και την εξασθένηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Ίσως τα παιδιά μας, με το να διδαχθούν τις ρίζες τους και την παράδοσή τους, να καταφέρουν να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Πέραν όμως, των ηθών και των εθίμων του χορού, ο παραδοσιακός χορός τα βοηθάει στην ομαδοποίηση, στην κοινωνικοποίηση, στην κινητική τους δεξιότητα και στη μυϊκή τους συναρμογή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που άτομα δυσλεκτικά ή άτομα που χρειάζονται λογοθεραπεία , τους συστήνεται για εξάσκηση ο χορός και δη ο ελληνικός παραδοσιακός χορός. Μάλιστα η διδασκαλία του με παιγνιώδη μορφή (όσο αυτό επιτρέπεται) αποκτάει περισσότερο ενδιαφέρον, καθότι και τα παιδιά μας στη σύγχρονη καθημερινότητά τους έχουν μειώσει το παιχνίδι. Κάποιοι από αυτούς είναι οι λόγοι που θα έστελνα και εγώ το δικό μου παιδί να παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακών χορών.

Η ενασχόληση με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς είναι ωφέλιμη και για τους ενήλικες. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμη περισσότερους, όπως εκγύμναση και ψυχοθεραπεία, θα ήταν καλό ο παραδοσιακός χορός να μπει στην καθημερινότητά τους. Ειδικά εδώ στην πόλη που οι ευκαιρίες για γλέντια και συναναστροφή μεταξύ των ατόμων είναι λίγες, κάτι τέτοιο θα τους έβγαζε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Όπως οι καθηγητές μου τοποθέτησαν ένα λιθαράκι ο καθένας στην προσωπικότητά μου και αγάπησα την παράδοση, το χορό, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, έτσι και εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να κάνω το ίδιο στους μαθητές μου (μικρούς και μεγάλους).

Με εκτίμηση και πολύ αγάπη,

Μαριλένα Πετράκη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

με ειδικότητα στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Α’ Τάξη: Κάθε Παρασκευή :17:00-18:00

Β’ Τάξη:

Κάθε Παρασκευή:  18:00 – 19:00
Γ’  Τάξη:

Δ’  Τάξη:

Κάθε Παρασκευή: 18:00 – 19:00

Κάθε Παρασκευή: 19:00 – 20:00

Ε’ Τάξη: Κάθε Παρασκευή: 20:00 – 21:00
ΣΤ’ Τάξη: Κάθε Παρασκευή: 20:00 – 21:00
Τμήμα Ενηλίκων: Κάθε Παρασκευή:21:00 – 22:00

(*υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή τμημάτων από μαθητές αν υπάρχει πρόβλημα με την ώρα)

(Μετά από συνεννόηση με την κα Πετράκη)

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.