Μήνυμα της Διεύθυνσης του Σχολείου

Κος Πολίτης Γεώργιος: Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου 2015 έως σήμερα. ( Αναπληρωτής Διευθυντής κος Κουτρούμπας Νικόλαος).

 

Κα Τσιλογιάννη: Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου 2011-2015.

Αγαπητοί μαθητές και γονείς,

εκ μέρους του σχολείου εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων για τη δημιουργία ιστοσελίδας να επηρεάσει θετικά τη γόνιμη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων προς όφελος ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.

Η διάθεση για ενεργό εμπλοκή στην επίλυση προβλημάτων, η ανάληψη δράσης στη μικροκοινωνία που συγκροτείται από όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το 5ο Δημοτικό Σχολείο και η ευαισθητοποίηση ως προς την ευκαιρία συνεισφοράς σε συλλογικές υποθέσεις, παρότι δεν προβλέπονται από καμία νομοθεσία, είναι ωστόσο συνθήκες ικανές να οδηγήσουν σε λύσεις μικρών ή μεγαλύτερων ζητημάτων της καθημερινότητας και να συντελέσουν στη επίτευξη αλλαγών που κρίνονται συλλογικά απαραίτητες.

Εκφράζοντας το προσωπικό μου όραμα για το σχολείο μας και πάντα με γνώμονα την αγάπη για το μαθητή, που βρίσκεται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας και του διδακτικού ενδιαφέροντος, θα ήθελα να εστιάσω στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης εγγράμματων πολιτών έχοντας ως βασικούς άξονες τη χρήση τυπικής αλλά και μη τυπικής εκπαίδευσης, μέσω της υλοποίησης καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων επικεντρωμένων στη συνεργατική και συμμετοχική μάθηση, προσβλέποντας στο μελλοντικό Έλληνα πολίτη ο οποίος δεν θα έχει απλά τη γνώση αλλά και την παιδεία, θα έχει αναπτυγμένη κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία, θα είναι ελεύθερος να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και να εκφράζει τις επιλογές που θα συνδέονται άμεσα με τη ζωή του. Το σχολείο, έχει ούτως ή άλλως περάσει τα τελευταία χρόνια από τη «μεταβιβαστική» στη «μετασχηματιστική» μάθηση, η οποία προϋποθέτει αλλαγή φιλοσοφίας στοχοθέτησης ως προς το περιεχόμενο, τη δομή, τις επιδιώξεις, τα δρώμενα και όλο το οργανωσιακό και παιδαγωγικό πλαίσιο του σχολείου.

Προς την κατεύθυνση τούτης της σχολικής αναδόμησης συνεργάζεται το διδακτικό προσωπικό σημειώνοντας – κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος – εξαιρετική συμμετοχή στην ανάληψη περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες καινοτόμες δράσεις:

 • Η δεντροφύτευση του Ποικίλου Όρους
 • Δράσεις εθελοντισμού
 • Ενημέρωση των μαθητών και παιδαγωγικά παιχνίδια με θέμα το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία
 • Ασκήσεις ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των μαθητών
 • Εκμάθηση παιχνιδιών για την προαγωγή της συναισθηματικής και ψυχικής υγείας
 • Επικοινωνία στη γλώσσα των κωφαλάλων με την ομάδα κωφαλάλων «τα τρελά χρώματα»
 • Πρότυπη άσκηση έρευνας και διάσωσης
 • Περιβαλλοντική επίσκεψη για τη μελέτη της βιοποικιλότητας του όρους Οίτη
 • Ομιλίες ψυχολόγων προς τους γονείς με θέμα τη διαχείριση του ενδοοικογενειακού θυμού και της σχολικής βίας
 • Η παρουσίαση πρωτότυπων εικαστικών δημιουργιών με βάση την τέχνη του ψηφιδωτού
 • Πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής
 • Ενημερωτικές διδασκαλίες με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο
 • Προγράμματα ισορροπημένης διατροφής και στοματικής υγείας
 • Εσωτερικά πρωταθλήματα πετόσφαιρας και καλαθοσφαίρισης
 • Έξυπνες ανταλλαγές παιχνιδιών μεταξύ των μαθητών με συμβολικό αντίτιμο για την ενίσχυση οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού»
 • Εικαστική παρέμβαση όλων των μαθητών στον αύλειο χώρο, που έδωσε χρώμα στην καθημερινότητά τους.

Θα ήθελα τέλος, να εξάρω το έργο και τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων στα δρώμενα και ταυτόχρονα τη διακριτικότητα και την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει σε πνεύμα συνεργατικής κουλτούρας τα πολλαπλά ζητήματα που ανακύπτουν στη σχολική κοινότητα, σε μια εποχή που επιτάσσει περισσότερο από ποτέ την ανθρώπινη κινητοποίηση για τη διατήρηση διαχρονικών αξιών και την υποστήριξη του αξιακού υπόβαθρου.

Η Διευθύντρια του σχολείου   

                                                                                               Τσιλογιάννη Βανέσσα

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.