Νέα ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης για το «Ευ ζην»

Νέα ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πετρούπολης σχετικά με το πρόγραμμα <<Ευ Ζην>> μετά τον τραυματισμό 2 μαθητών σε σχολείο του Δήμου μας. Παράλληλα υπενθυμίζουμε και την ανακοίνωση και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων σχετικά με το ίδιο πρόγραμμα.   

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

              ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!!

 

Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί

πριν λίγες μέρες, μοιράστηκαν στα παιδιά μας “χαρτάκια” με τίτλο “Υπεύθυνη δήλωση γονέα” για να συμπληρωθεί από εμάς έτσι ώστε να συμμετάσχουν οι μαθητές στο πρόγραμμα “ΕΥ ΖΗΝ”. Ποιος είναι ο στόχος και ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας-προγράμματος; Το υπουργείο οφείλει να ενημερώσει τη σχολική κοινότητα της οποίας ζητά τη συμμετοχή για όλα τα παραπάνω, με απόλυτη διαφάνεια, όπως επίσης και τους γονείς των μαθητών.

Οι σχολικοί σύμβουλοι αθλητικής αγωγής διαμαρτυρήθηκαν.

Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη (καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών), και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές. Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα, στην εξαθλίωση που σπέρνουν τα Μνημόνια και οι εκφραστές τους, μας υπόσχονται προσωπικό delivery υπηρεσιών “diet, fitness and training”!!! Ποιον κοροϊδεύουν! Πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για όλη την έρευνα, η οποία θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο; Το πρόγραμμα έχει τουλάχιστον ένα χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ και δεν το λένε.

 • Εχτές, Τετάρτη 24 Απρίλη, σε δημοτικό σχολείο της Πετρούπολης, 2 μαθητές έφυγαν από το σχολείο με… ασθενοφόρο! μετά από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» κάνοντας τις ασκήσεις του προγράμματος.

Πόσο ακόμα θα ανεχθούμε να παίζουν με την υγεία των παιδιών μας;

Στην Πετρούπολη που ακόμα υπάρχουν σχολεία σε διπλοβάρδια τα «παραμύθια» για το ΕΥΖΗΝ και την «αξιολόγηση» ή το «παρατηρητήριο για τη βία» δεν πιάνουν τόπο.     

Καλούμε τους γονείς να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια «άγνωστο» ποιών και για ποιους σκοπούς.

 • Να μην υπογράψει κανείς τη δήλωση γονέα και όσοι την έχουν υπογράψει να ζητήσουν να τους επιστραφεί και να μην δεχτούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο «ΕΥΖΗΝ». Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων σε κάθε σχολείο να πάρουν ενεργητική θέση και τους συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών σε κοινή δράση.

 • Σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας των μαθητών, αύριο θα απολύσουν εκπαιδευτικούς διαλύοντας τα σχολεία. Από Σεπτέμβρη με το κόλπο της «αξιολόγησης» θα αυξήσουν τους μαθητές ανά τμήμα, μειώνοντας περισσότερο τις δαπάνες για τα σχολεία.

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, είναι η ώρα γονείς και εκπαιδευτικοί, ΜΑΖΙ να αντιδράσουμε!!!   

 

 Η Πρόεδρος                                                   Η Γραμματέας

Ν. Παληγιώργου                                               Ρ. Αλατζάκη

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22 6ος όροφος Τηλ. 2105242386 , Fax 2103845434

www.omosp-goneon-athinas.org  , mail@omosp-goneon-athinas.org


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

ενάντια στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Αυτές τις μέρες στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια σ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα υλοποιείται ένα νέο πρόγραμμα με όμορφο τίτλο και τερατώδες περιεχόμενο. Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ», του Υπουργείου Παιδείας με θέμα « τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και το σωματότυπό τους».

 • Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα γίνει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και (τι ευγενικό!!!) την χορηγία θα την έχει ο -σε λίγο ιδιωτικοποιημένος- ΟΠΑΠ. Στην προηγούμενη έρευνα του Χαροκόπειου, χορηγός ήταν η COCACOLA! κατά τα άλλα διατροφικές συνήθειες. Αυτή η «καλή» εταιρία έκλεισε ένα από τα εργοστάσια της στην Ελλάδα γιατί δεν κέρδιζε όσα ήθελε και έστειλε στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, χωρίς να την νοιάζει για την διατροφή αυτών και των παιδιών τους. Επίσης, τότε υπήρχε σαφής δέσμευση του Χαροκόπειου προς την COCA COLA ότι «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!
 • Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα υλικά για τις σωματομετρήσεις θα αγοραστούν από το σχολείο, αυτό το σχολείο που δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, όπως θέρμανση, είδη καθαριότητας, χαρτί, ρεύμα κ.λ.π
 • Τα παιδιά για τις επόμενους 2 βδομάδες δεν θα κάνουν γυμναστική και θα χάσουν και διδακτικές ώρες για να συμπληρώσουν (επωνύμως) ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο (στους ελάχιστους η/υ) με τις διατροφικές τους συνήθειες;
 • Ο καθηγητής που θα είναι επικεφαλής– ω! τι έκπληξη – είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους»,

Αλήθεια τι σκοπό έχουν; Τι θέλουν οι πολυεθνικές και οι εταιρείες μέσα στα σχολεία;

Πως διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του μαθητικού πληθυσμού;

Με ποιανού την ευθύνη θα διακοπεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για 2 εβδομάδες;

Δεν είναι κοροϊδία οι ίδιες εταιρείες που απολύουν εμάς ή μας ζητάνε να ζήσουμε με 300 και 400 Ευρώ να είναι χορηγοί σε έρευνες για την διατροφή των παιδιών; Δεν έχουν δει ποτέ τι διαφημίζει η τηλεόραση; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα διατροφικά σκάνδαλα; τι ψάχνουν να καταγράψουν αν όχι ΠΕΛΑΤΕΣ;!

Είναι ειρωνεία, είναι υποκρισία, είναι απάτη.

 

Αν ενδιαφερόντουσαν για την υγεία των παιδιών μας δεν θα «άδειαζαν» το πιάτο στο τραπέζι του γονιού, θα κάνανε ότι απαιτούμε:

 •  Χρήματα από τον προϋπολογισμό, στις σχολικές επιτροπές ώστε να παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν σε όλα τα παιδιά χωρίς την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. και εταιριών από της δημόσιες υποδομές των παιδικών σταθμών και των νοσοκομείων.
 • Σχολικά μαγειρεία και τραπεζαρία στα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό όπου θα εξασφαλίζεται ένα υγιές ισορροπημένο μοντέλο διατροφής που θα δρα συμβουλευτικά προς την οικογένεια.
 • Να αποκατασταθεί στο σχολικό πρόγραμμα ο ουσιαστικός ρόλος της Φυσικής Αγωγής, όχι μόνο σε ότι αφορά τη αναγκαία άσκηση των μαθητών (ακόμα λείπουν γυμναστές στα σχολεία ενώ τα γυμναστήρια και οι υποδομές είναι ανύπαρκτες), αλλά και στην αγωγή τους για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής τους.
 • Εξασφάλιση από την πολιτεία και τους δήμους χώρων άθλησης για αποκλειστικά δωρεάν λαϊκό μαζικό αθλητισμό και διασφάλιση ελεύθερων χώρων.
 • Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών στα ΜΜΕ.
 • Πραγματικά επιστημονικές έρευνες χωρίς εμπλοκή εταιρειών που δεν θα καταγράφουν μόνο αλλά θα υλοποιούν με στόχο την εκπόνηση και δημόσιου σχεδίου αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων προς όφελος της υγείας και της πρόνοιας των παιδιών (δωρεάν παροχή αναβαθμισμένου επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εμβολιασμοί κ.λπ.)

 

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν κανένα τέτοιο πρόγραμμα. Να μην υποκύψουν σε πιέσεις για την αξιολόγηση. Η μεγαλύτερη αξιολόγηση για τον εκπαιδευτικό, όπως και για τον γονιό είναι να δώσουν μάθημα ανυπακοής στους μαθητές.

Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, να μην δώσουν την έγκρισή τους για να γίνουν τα παιδιά μας στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια των πολυεθνικών. Αν δεν συναινέσουμε εμείς, θα τους αναγκάσουμε να το πάρουν πίσω.

 

Καισαριανή 34-2013

Categories: Γενικού ενδιαφέροντος, Για Εκπαιδευτικούς, Για γονείς | Ετικέτες: ,, | Σχολιάστε

Πλοήγηση άρθρων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.